AROMATYCZNA SAŁATKA ZE SCHABEM I ŚLIWKAMI
Składniki
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść roszponka
- 1 garść rukola
- 250 g schab bez kości w plastrach
- 1 łyżeczka Oregano GALEO
- 1 łyżka Przyprawa do Szaszłyków GALEO
- 2-3 łyżek olej z ryżu
- 8-10 szt nieduże śliwki
- 1 łyżka ocet balsamiczy
- 1 łyżeczka syrop klonowy
- 100 g ser z niebieską pleśnią
- 0.5 szklanki nerkowców
- 1 łyżka gęsty sos balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING
- 4 łyżki olej z ryżu
- 1 Przyprawa do Sałatek GALEO
- 1 łyżeczka Syrop klonowy
- 1 łyżka biały ocet winny
Przygotowanie:
Krok 1
Nerkowce przekrawamy na połówki, a następnie prażymy na suchej patelni.
Krok 2
Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbawiając je pestek. Na rozgrzaną patelnię, z odrobiną oleju wrzucamy śliwki, od razu dodajemy syrop klonowy, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Śliwki smażymy przez około 3-5 min (w zależności od ich dojrzałości), na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Śliwki powinny nabrać miękkości, ale jednocześnie pozostać jędrne.
Krok 3
Plastry schabu po umyciu i wysuszeniu, kroimy w paseczki długości około 2 cm. Tak przygotowane mięso skrapiamy olejem z ryżu, a następnie łączymy z Oregano i Przyprawą do Szaszłyków GALEO. Rozgrzewamy patelnię z olejem, a następnie smażymy mięso, do czasu aż z każdej strony będzie rumiane (łącznie około 5 min), po czym wykładamy na ręcznik papierowy do przestygnięcia.
Krok 4
Ser z niebieską pleśnią kroimy w kosteczkę.
Krok 5
Na półmisek/do lunch boxa wykładamy naprzemiennie: rukolę, roszponkę, śliwki, kawałki schabu, ser z niebieską pleśnią oraz nerkowce. Na krótko przed spożyciem, całość polewamy dressingiem, a na koniec gęstym sosem balsamicznym.