Kasza bulgur z jarmużem
Składniki
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 100 g jarmużu
- 8 zielonych szparagów
- 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 250 g piersi z kurczaka
- 1 zielona cukinia
- 50 g żółtego sera
- 0.75 łyżeczki papryki słodkiej
- 0.5 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oliwyz oliwek
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy w 1,5 centymetrowe kawałki. Cukinie przekrawamy na cztery części (na krzyż) i kroimy w plastry. Kurczaka i szynkę szwarcwaldzką kroimy w kostkę.
Ser trzemy na tarce o małych oczkach.
Kurczaka przekładamy do małej miseczki i mieszamy z łyżką oliwy, paprykami, oregano i solą.
Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzewamy 0,5 łyżki oliwy i obsmażamy kurczaka z szynką szwarcwaldzką. Dorzucamy szparagi i cukinię. Po około 5 minutach dodajemy jarmuż. Chwilę razem smażymy, następnie dodajemy ugotowaną kaszę bulgur. Dorzucamy starty ser, dokładnie mieszamy i podajemy.
Smacznego!
Krok 2
Na więcej pyszności zapraszam na stronę http://panismaczna.com i https://www.facebook.com/PaniSmaczna :)