Małże z czosnkiem, szalotką oraz natką pietruszki
Składniki
- 1 kg małży
- 50 ml wina białego
- 4 ząbki czosnku
- 4 duże szalotki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- posiekana natka pietruszki lub kolendra
- pieczywo
Małże w sosie
Przygotowanie:
Krok 1
Małże oczyść z wodorostów, najlepiej używając małego nożyka, szorstkiej gąbki. Otwarte małże, które nie zamykają się: pod strumieniem wody lub przy lekkim stukaniu o inne małże, odłóż na bok, wyrzuć.
Szalotkę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, natkę pietruszki posiekaj.
Do przygotowania małż wybierz duży garnek najlepiej 3 lub 5 litrowy (małże w trakcie obróbki termicznej będą się otwierać, zwiększają swoją objętość). Garnek dobrze rozgrzej, wlej oliwę z oliwek, dodaj masło (zmniejszyć ogień na średni), wrzucić cebulę, czosnek i podsmaż do zmiękczenia (zeszklenia) nie rumień na końcu podlej winem, chwilę odparuj.
Krok 2
Do sosu wrzuć małże, całość wymieszaj. Garnek przykryj pokrywką, po 4-5 minutach, całość ponownie przemieszaj, jeśli mule się otworzyły posyp je natką pietruszki, wymieszaj i podawaj. (Jeśli jest dużo zamkniętych małż, całość przemieszaj, garnek przykryj na kolejne 2 minuty, jeśli mule się otworzyły posyp je natką pietruszki, wymieszaj i podawaj)
UWAGA!!!!
1. mieszamy ponieważ chcemy aby jak najwięcej małży otworzyło się, do tego potrzebna jest wyższa temperatura, która jest na dnie garnka
2. zamknięte małże mają w sobie wodę morską, naturalnie słoną, dlatego małży się raczej nie soli, lub soli się na końcu najpierw próbując sosu
Krok 3
Do tego przepisy wybrałam wino Casilliero del Diablo szczep Sauvinion Blanc. Wino z aromatami cytrusów, gruszki i limonki świetnie komponujące się z lekkimi daniami z owoców morza.