Małże z czosnkiem, szalotką oraz natką pietruszki

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Małże z czosnkiem, szalotką oraz natką pietruszki
Małże z czosnkiem, szalotką oraz natką pietruszki - Małże oczyść z wodorostów, najlepiej używając małego nożyka, szorstkiej gąbki. Otwarte małże, które nie zamykają się: pod strumieniem wody lub przy lekkim stukaniu o inne małże, odłóż na bok, wyrzuć. Szalotkę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, natkę pietruszki posiekaj. Do przygotowania małż wybierz duży garnek najlepiej 3 lub 5 litrowy (małże w trakcie obróbki termicznej będą się otwierać, zwiększają swoją objętość). Garnek dobrze rozgrzej, wlej oliwę z oliwek, dodaj masło (zmniejszyć ogień na średni), wrzucić cebulę, czosnek i podsmaż do zmiękczenia (zeszklenia) nie rumień na końcu podlej winem, chwilę odparuj. Do sosu wrzuć małże, całość wymieszaj. Garnek przykryj pokrywką, po 4-5 minutach, całość ponownie przemieszaj, jeśli mule się otworzyły posyp je natką pietruszki, wymieszaj i podawaj. (Jeśli jest dużo zamkniętych małż, całość przemieszaj, garnek przykryj na kolejne 2 minuty, jeśli mule się otworzyły posyp je natką pietruszki, wymieszaj i podawaj) UWAGA!!!! 1. mieszamy ponieważ chcemy aby jak najwięcej małży otworzyło się, do tego potrzebna jest wyższa temperatura, która jest na dnie garnka 2. zamknięte małże mają w sobie wodę morską, naturalnie słoną, dlatego małży się raczej nie soli, lub soli się na końcu najpierw próbując sosu Do tego przepisy wybrałam wino Casilliero del Diablo szczep Sauvinion Blanc. Wino z aromatami cytrusów, gruszki i limonki świetnie komponujące się z lekkimi daniami z owoców morza.
Obejrzane: 13052
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg małży
  • 50 ml wina białego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra
  • pieczywo

Małże w sosie

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Małże oczyść z wodorostów, najlepiej używając małego nożyka, szorstkiej gąbki. Otwarte małże, które nie zamykają się: pod strumieniem wody lub przy lekkim stukaniu o inne małże, odłóż na bok, wyrzuć.
Szalotkę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, natkę pietruszki posiekaj.
Do przygotowania małż wybierz duży garnek najlepiej 3 lub 5 litrowy (małże w trakcie obróbki termicznej będą się otwierać, zwiększają swoją objętość). Garnek dobrze rozgrzej, wlej oliwę z oliwek, dodaj masło (zmniejszyć ogień na średni), wrzucić cebulę, czosnek i podsmaż do zmiękczenia (zeszklenia) nie rumień na końcu podlej winem, chwilę odparuj.

Krok 2

Do sosu wrzuć małże, całość wymieszaj. Garnek przykryj pokrywką, po 4-5 minutach, całość ponownie przemieszaj, jeśli mule się otworzyły posyp je natką pietruszki, wymieszaj i podawaj. (Jeśli jest dużo zamkniętych małż, całość przemieszaj, garnek przykryj na kolejne 2 minuty, jeśli mule się otworzyły posyp je natką pietruszki, wymieszaj i podawaj)

UWAGA!!!!
1. mieszamy ponieważ chcemy aby jak najwięcej małży otworzyło się, do tego potrzebna jest wyższa temperatura, która jest na dnie garnka
2. zamknięte małże mają w sobie wodę morską, naturalnie słoną, dlatego małży się raczej nie soli, lub soli się na końcu najpierw próbując sosu

Krok 3

Do tego przepisy wybrałam wino Casilliero del Diablo szczep Sauvinion Blanc. Wino z aromatami cytrusów, gruszki i limonki świetnie komponujące się z lekkimi daniami z owoców morza.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×