Rozgrzewająca potrawka z ciecierzycy z dodatkiem dyni muszkatałowej , kolendy i gałki muszkatałowej
Składniki
- - 0.5 - 0. 7 kg obranej, wypestkowanej dyni muszkatołowej
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 2 szt pora (bez liści)
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1litr warzywnego bulionu
- sól himalajska, pieprz czarny do smaku;
- 0.33 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 0.33 łyżeczki suszonych liści kolendry
- 1 imbiru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę moczyć 12 godzin w lekko ciepłej wodzie, a następnie ją odgotować.
Pora pokroić w krążki i dusić pod przykryciem na oliwie na wolnym ogniu.
Dynię pokroić w kostkę i dodać do pora. Całość dusić około 20 minut, dodać ugotowaną ciecierzycę , sok z cytryny i zalać bulionem.
Warzywa doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, kolendrą, imbirem,solą
i pieprzem. Całość dusimy na wolnym ogniu około 25-30 minut.
Przed bezpośrednim podaniem możemy posypać suszoną kolendrą.