Kaszatuj
Składniki
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 1 jajko
- 1.5 szklanki bulionu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- 0.5 cukinii
- 1 papryka czerwona hiszpańska
- 0.5 papryki żółtej
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
- 3 łyżki wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- szczypta chili
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 garść kiełków rzodkwi i kapusty czerwonej
Przygotowanie:
Krok 1
Wysypałam kaszę na płaski talerz i wymieszałam z jajem, pozostawiłam do wyschnięcia mieszając od czasu do czasu aby kasza się nie zbryliła.
Jak kasza wyschła na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam ją do momentu aż zaczęła pachnieć wówczas zalałam ją bulionem i gotowałam ok. 15 minut.
Kasza tak gotowana jest sypka i pyszna.
Krok 2
Cukinię pokroiłam w pół plasterki, papryki w paseczki.
Szalotkę i czosnek drobno posiekałam.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim szalotkę i czosnek.
Potem dodałam papryki i cukinię i smażyłam jakieś 3 minuty.
Zalałam warzywa bulionem i dusiłam jakieś 5-8 minut aby warzywa zmiękły ale były chrupiące.
Rozpuściłam skrobię w 3 łyżkach wody i zaprawiłam warzywa, powstał pyszny szklisty sos.
Doprawiłam solą, pieprzem oraz chili a także posiekanym tymiankiem.
Krok 3
Podałam warzywa na półmisku z kaszą posypane kiełkami.