Makaron z chorizo
Składniki
- 500 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 1 puszka pomidorów
- 30 dkg chorizo
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 g boczniaków
- 10 pomidorów suszonych
- 250 g szpinaku
- 150 g serka koziego
- garść listków bazylii
- sól morska
- parmezan
Przygotowanie:
Krok 1
Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć chorizo (pokrojonej w półplasterki). Smaż, aż wytopi tłuszcz i lekko zbrązowieje. Odlej prawie cały tłuszcz z patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż mieszając około 5 minut. Dodaj pokrojone w plasterki boczniaki i smaż kolejne 5 minut.
Krok 2
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie i odcedź.
Na patelnię dodaj czosnek, po 2 minutach wlej całe pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotuj około 8 minut mieszając. Rozdrobnij pomidory.
Dodaj pomidory suszone (odsączone i pokrojone w paski), po 3 minutach szpinak. Gdy zmniejszy swoją objętość („zwiędnie”) dopraw całość solą morską. Dodaj porwane w rękach listki bazylii i wymieszaj.
Krok 3
Do sosu dodaj makaron pełnoziarnisty, odrobinę wody z gotowania i całość dokładnie wymieszaj.
Makaron pełnoziarnisty z chorizo i warzywami podawaj od razu z posypany startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!