Socca czyli naleśniki na zielono i na ostro
Składniki
Ciasto na naleśniki
- 0.5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0.5 szklanki mleka
- ok. 1 szklanek wody
- 1 łyżka oliwy
- sól do smaku
- grubomielony pieprz
Farsz:
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże garści rukoli
- 2 pęczki szpinaku
- 1 pęczek bazylii - same listki
- 100 g miękkiego koziego sera
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Obie mąki przesiałam, dodałam sól, jaja i mleko i zmiksowałam.
Potem dodałam tyle mąki aby ciasto było takie jak na naleśniki, jeśli jest za gęste nie zrobią się charakterystyczne dziurki w naleśnikach.
Na koniec dodałam do ciasta łyżkę oliwy i wymieszałam.
Ciasto odstawiałam na czas przygotowania farszu.
Krok 2
Na patelni rozgrzałam masło klarowane razem z rozgniecionym czosnkiem i gdy zaczął pachnieć zdjęłam go z patelni a na nią włożyłam posiekany szczypior i chwilkę smażyłam.
W garnku zagotowałam wodę i wrzuciłam na nią liście szpinaku, zagotowałam i odcedziłam.
Szpinak odcisnęłam i posiekałam drobno.
Na patelnię po szczypiorku dodałam posiekana rukolę, chwilę smażyłam i dodałam posiekany szpinak. Smażyłam jeszcze jakieś 2 minutki a potem dodałam posiekane liście bazylii i smażyłam jeszcze chwilkę.
Doprawiłam do smaku pieprzem i solą.
Jak przestygło dodałam pokruszony ser.
Krok 3
Teraz usmażyłam naleśniki - z tej porcji wychodzi 5 naleśników o średnicy 22 centymetry.
Krok 4
Na każdym naleśniku rozłożyłam porcję farszu i złożyłam na cztery
Krok 5
Naleśniki przed podaniem trzeba podgrzać w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 3-5 minut.