KLOPS Z JAJKIEM pod chrzanową kołderką
Składniki
Chrzanowa kołderka
- 1 słoiczek chrzanu
Mięso + nadzienie
- 1 kg mielonego mięsa indyczego
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 szalotki
- 4 łyżki chrzanu (ze słoiczka)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 szczpyta suszonego czosnku
- 5 jajka (ugotowanych na twardo)
Przygotowanie:
Krok 1
Szalotkę drobno poszatkować.
Krok 2
Mięso mielone umieścić w misce. Dodać bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie, parykę słodką i ostrą, suszoną cebulę, suszony czosnek. Dodać poszatkowaną szalotkę, chrzan, wbić jajka. Dokładnie wymieszać.
Krok 3
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Krok 4
Połowę mięsnej masy wyłożyć do silikonowej keksówki. Na środku ułożyć obrane, ugotowane na twardo jajka. Na jajka wyłożyć resztę mięsnej masy, wierzch wyrównać.
Krok 5
Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie na wierzch klopsa wyłożyć chrzan. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec przez 50 minut.
Krok 6
Gotowe mięso wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieść klopsa do lodówki. Mięso można kroić po kilku godzinach chłodzenia mięsa.