Kopytka w sosie serowo-szpinakowym
Składniki
Kopytka
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 szt jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
Sos szpinakowo-serowy
- 200 g gorgonzoli picante
- 120 ml śmietanki 18%
- 300 g umytego i dość drobno posiekanego szpinaku
- według uznania świeżo mielonego pieprzu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Kopytka:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odlewamy i dobrze odparowujemy. Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, maszynkę do mielenia mięsa lub dokładnie ubijamy tłuczkiem. Dodajemy jajko, mąki i zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne i miękkie dodajemy więcej mąki.
Wyrobioną masę formowujemy w długi, lekko spłaszczony wałek, kroimy go na centymetrowe odcinki na skos, tak, aby uzyskać kształt kopytek. Kopytka wrzucamy do osolonej wody z olejem i gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane kopytka wykładamy na talerze.
Krok 2
Sos serowo-szpinakowy:
Gorgonzolę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie ustawioną na średnim ogniu. Gdy ser zacznie się rozpuszczać dodajemy śmietankę i mieszamy w celu uzyskania gładkiego sosu. Pieprzymy, dodajemy szczyptę soli oraz wrzucamy pokrojony szpinak na 1 minutę. Tak przygotowanym sosem obficie polewamy jeszcze gorące kopytka.