Penne rigate z krewetkami w oliwie
Składniki
- 30 dkg makaronu
- 10-15 dkg krewetek koktailowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 szt czerwonej papryki
- 6-7 szt pieczarek
- 3-4 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu limonkowego vinegar
- 1 garść bazylia
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
1. Makaron gotujemy wg. przepisu, odcedzamy.
Krok 2
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno pokrojoną paprykę i pieczarki, lekko solimy. Gotowe przekładamy do miski. Na pozostałej oliwie smażymy drobno posiekany czosnek, gdy się przyrumieni dodajemy krewetki z łyżką sosu vinegar, lekko solimy. Czas pieczenia krewetek nie dłuższy niż 3 minuty.
Krok 3
3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na patelni, doprawiamy do smaku i dodajemy świeżo zmielony pieprz, oraz świeże liście bazylii. Podajemy na ciepło.