Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym
Składniki
- 300 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w paski
- 2 łyżeczki uprażonego na suchej patelni sezamu
- 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
- 0.25 szklanki posiekanej dymki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka płatków chilli (albo mielonego)
- 0.5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 szklanki pokrojonych w plasterki grzybów (np. pieczarki, shitake)
- 4 szklanki młodego szpinaku
Przygotowanie:
Krok 1
W miseczce wymieszaj sezam, czosnek, dymkę sos sojowy, olej sezamowy, chilli i cukier. Odstaw.
Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i włóż karkówkę. Smaż do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Do tej samej patelni włóż grzyby, smaż przez 5 – 7 minut do zarumienienia, po czym dodaj szpinak i ponownie włóż karkówkę do podgrzania.
Następnie wlej przygotowany wcześniej sos i gotuj przez kolejne 5 minut.
Wyłóż na talerze i podawaj.