Kopytka
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 papryczki chilli
- 200 g jarmużu
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej - nestorzy rodu tak doradzają. I jeszcze ciepłe ugniatamy, czy jak wolimy rozgniatamy praską.
Jarmuż myjemy i pozbawiamy łodyg. Kroimy w paski. Papryczki chili pozbawiamy nasion i również kroimy w paseczki. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy. Dodajemy zieleninę i podziwiamy. Po chwili zachwytu dzielimy gotowe ciasto na mniejsze porcje, z których tworzymy wałeczek, od którego odkrajmy mniejsze kawałki, zwane kopytkami. Kształtujemy dowolnie i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. I tak, aż kopytka wypłyną na powierzchnię i chwilkę się na niej pounoszą. Odcedzamy.
Krok 2
Podajemy z czym lubimy i obiadek gotowy. Moja wersja smakuje znakomicie z okrasą z papryki słodkiej i oliwy z oliwek.