Tagliatelle z suszonymi grzybami, białym winem i mascarpone
Składniki
- 500 g makaronu jajecznego tagliatelle
- 40 g suszonych grzybów
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml wody
- 300-350 g mascarpone
- 60-70 g startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- pęczek natki pietruszki lub duża garść świeżego oregano
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby wrzucamy do małego rondelka, zalewamy białym winem oraz wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i odstawiamy na 10 minut.
W międzyczasie wstawiamy osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miski wrzucamy mascarpone. Dodajemy gałkę muszkatołową i dużą szczyptę mielonego pieprzu. Gdy grzyby się namoczą zlewamy płyn z rondelka do miski z mascarpone i mieszamy. Grzyby odciskamy nad miską z serkiem.
Grzyby i pietruszkę lub oregano siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim starty na tarce czosnek, stale mieszając przez 30 sekund. Następnie wrzucamy posiekane grzyby i natkę lub oregano. Dokładamy mascarpone i mieszamy, aż się zagotuje.
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy. Dodajemy starty parmezan i mieszamy jeszcze raz. Jeśli będzie taka potrzeba doprawiamy do smaku solą.
Gotowe danie przekładamy do miseczek.
Smacznego!
Więcej smakowitości na www.smacznariposta.com i https://www.facebook.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)