Kotlety ziemniaczano-szpinakowe
Składniki
kotlety ziemniaczano-szpinakowe
- 500 g ziemniaków
- 200 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 60 g sera feta
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- olej
- sól
DODATKI:
- zielony groszek
- masło
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Krok 1
Obrane i umyte ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, przecisnąć przez praskę i pozostawić do ostudzenia. Szpinak pokroić drobno (nawet wtedy, gdy używacie młodego, drobnego szpinaku). Czosnek obrać i drobno posiekać. Szpinak wraz z czosnkiem wrzucić do szerokiego rondla, oprószyć solą i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając do czasu gdy zwiędnie. Gdy szpinak stanie się miękki, zwiększyć ogień i co jakiś czas mieszając odparowywać szpinak przez kilka minut. Szpinak przełożyć na sito i odcisnąć resztę wody, następnie przełożyć go do ziemniaków i pozostawić do ostudzenia. Ser feta przecisnąć przez praskę do miski z ostudzonymi ziemniakami i szpinakiem. Składniki wymieszać, sprawdzić czy masa jest wystarczająco słona, ewentualnie w razie potrzeby dodać szczyptę soli. Doprawić pieprzem, dodać mąkę oraz jajko i raz jeszcze wymieszać dokładnie.
Krok 2
Masę na kotlety odłożyć do lodówki na minimum godzinę. Na patelni rozgrzać niezbyt dużą ilość oleju. Ze schłodzonej masy formować niewielkie kotlety, obtaczać je w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć po 2-4 minut z każdej strony. Kotlety mają być złociste a nawet lekko brązowe. Do kotlecików świetnie pasuje np. ugotowany zielony groszek lub bób z dodatkiem masła oraz zimny kefir, maślanka lub jogurt naturalny.