Orkiszowa tarta z pomidorami
Składniki
- 250 g mąki orkiszowej
- 130 g oleju rzepakowego
- 3 żółtka jajka
- 0.5 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- do smaku sól, pieprz
- 50 g mozzarelli
- 4 pomidory
- do smaku bazylia suszona
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, olej, żółtka i sól zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na formę do tarty. Pieczemy 15 minut w temp. 180st.C.
Krok 2
Mozzarellę tarkujemy bądź drobno kroimy. Wykładamy nią zapieczony spód tarty. Na to układamy pokrojone w plastry pomidory. Posypujemy bazylią.
Krok 3
Jajka z jogurtem roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy tartę.
Krok 4
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180st.C.