Kurczak na dyni w kminie i kolendrze
Składniki
- 2 piersi Kurczak Zagrodowy
- 1 dynia piżmowa
- 400 ml cydru jabłkowego
- 100 g masła
- 100 ml śmietany 36%
- 30 ml octu jabłkowego
- Kmin/nasiona kolendry
- Kiszonki różne (rzodkiew, kapusta, kalarepa)
Przygotowanie:
Krok 1
Piersi obsypujemy kminem, po czym podsmażamy na tłuszczu gęsim od strony skóry do momentu aż nabierze koloru złotego brązu. Następnie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni, zalewamy cydrem i pieczemy około 15 minut. Dynię obieramy ze skóry, tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy około 1 godzinę do momentu aż zmięknie. Następnie umieszczamy warzywo w thermomix, dodajemy śmietanę i masło i miksujemy bardzo dokładnie około 5 minut. Upieczone piersi przecinamy na pół, oprószamy rozdrobnioną w moździerzu kolendrą i podajemy na dyni wraz z kiszonkami.