Kurczak po włosku w sosie Marinara
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 80 g mozzarelli
- pieprz biały i sól
- Panierka:
- 60 g panko *
- 50 g parmezanu
- 1 jajko
- Szpinak:
- 130 g sera ricotta
- 120 g liści szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały i sól
- Sos Marinara:
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 liść laurowy
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki cukru
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo:
- listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Krok 1
Sos Marinara
W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Dodajemy pomidory, liść laurowy i doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.
Szpinak
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wrzucamy liście szpinaku. Dusimy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zestawiamy z palnika, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy jak najcieniej uważając, aby nie porwać mięsa. Z każdej strony oprószamy mięso solą i białym pieprzem. Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę.
Płatki rozdrabniamy, dodajemy parmezan i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce. Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie roladki wyjmujemy z piekarnika. Na każdą roladkę wykładamy porcję sosu Marinara i układamy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Buon appetito !
Notes
* można użyć bułki tartej lub zmielonych płatków wielozbożowych