Filety z dorsza
Składniki
Placuszki i ryba:
- 2 filety z dorsza
- masło klarowane
- kawior z pstrąga tęczowego
- marchew
- cukinia
- 0.5 pęczka pietruszki
- jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- czarny pieprz
- sól
Na pesto z rukoli:
- 10 dkg rukoli
- 30 g orzechów nerkowca
- 5 dkg sera gorgonzola
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Startą na grubych oczkach cukinię posól i odstaw na 15 minut na sitku, aby "puściła" soki. Po tym czasie odciśnij je. Zamieszaj łyżką cukinię z obraną i startą na grubych oczkach marchewką, jajkiem, mąką, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Krok 2
Upraż orzechy nerkowca. Obierz czosnek. Użyj oliwy z oliwek extra vergine. Zmiksuj wszystkie składniki na pesto.
Krok 3
Filety z dorsza (około 25 dag każdy) umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem z dwóch stron.
Krok 4
Placuszki smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na rumiano, z dwóch stron. W tym samym czasie, na innej patelni smaż filety z dorsza z obydwu stron, także na rozgrzanym maśle klarowanym.
Krok 5
Placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu ułóż placuszki, a na nich porcję dorsza. Na górze porcję pesto z rukoli oraz kawior z pstrąga tęczowego.
Smacznego.