Mielone pieczone w sosie pomidorowym
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej)
- pół szklanki kaszy manny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- sos:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę i czosnek trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mięsa, kaszy, jajka, natki, przypraw i wody, dokładnie rozrabiamy (tak, aby woda się całkowicie wchłonęła). Odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie robimy sos pomidorowy. Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy chwilę na oleju, dodajemy passatę i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Z mięsa formujemy kotlety i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos, następnie kładziemy na sos zrumienione kotlety. Pieczemy pod folią aluminiową w piekarniku, około 30 minut w 180 stopniach. Ostatnie parę minut można piec bez przykrycia.