Pierogi z gryczaną i grzybami

Dodany przez: msewka (więcej moich przepisów)

Te pierogi to wspomnienie październikowego wypadu w Bieszczady.Podobne jadłam w Polańczyku.
Obejrzane: 753
Porcje: 3
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej plus do podsypywania
  • 3\4 szklanek mleka do ciasta
  • 1 łyżeczka soli do ciasta
  • 1 łyżka masła do ciasta
  • 6 dużych podgrzybków
  • 8 dkg kaszy gryczanej palonej
  • 1 cebula do farszu
  • 3 dkg masła do farszu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1\3 łyżeczek pieprzu zielonego świeżo zmielonego
  • 1\2 łyżeczek soli do smaku do farszu
  • 1\2 łyżeczek rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek oleju-do polania pierogów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 gałązki natki do dekoracji
  • 1\2 łyżeczek soli do oleju i cebuli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Farsz przygotowałam dzień wcześniej by ułatwić sobie sprawę.Ale można zrobić w tym samym czasie. Kaszę ugotowałam na sypko w osolonym wrzątku ok. 15 minut. Na patelni rozgrzałam masło,włożyłam pokrojoną w kosteczkę cebulę.Zeszkliłam ją po czym dodałam oczyszczone,opłukane i osuszone kapelusze podgrzybków,pokrojone w kostkę. Podsmażyłam razem,oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem zielonym i rozmarynem.Dodałam sos sojowy i chwilę razem smażyłam.

Krok 2

Grzyby wymieszałam z kaszą i posiekaną natką pietruszki. Do miski wsypałam mąkę z solą.,włożyłam masło. Mleko mocno podgrzałam,ale nie gotowałam.Wlewałam powoli mleko i wyrabiałam ciasto.Jest bardzo plastyczne i nie klei się do rąk.Oprószyłam leciutko mąką,przykryłam ściereczką lnianą i odstawiłam na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 4 części.

Krok 3

Każdą zrolowałam w wałek i podzieliłam każdy na 3 części.Rozpłaszczałam pojedyncze porcje na cienkie placuszki i nakładałam po czubatej łyżce farszu dokładnie sklejając brzegi,by farsz nie wypłynął podczas gotowania.

Krok 4

Ciasto,które czekało na swoją kolej było cały czas przykryte ściereczką,by nie obsychało. Gdy wszystkie z 12 pierogów były gotowe wstawiłam w garnku wodę do gotowania,soląc ją płaską łyżką soli. Zanim się zagotowała pokroiłam cebulę drobno w kosteczkę (do polania pierogów) i zeszkliłam ją na oleju soląc dość obficie.Pod koniec,gdy zaczęła się złocić dodałam drobniutko posiekany ząbek czosnku i chwilkę razem smażyłam. Na posolony wrzątek wrzucałam partiami pierogi i gotowałam na małym ogniu 6 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.

Krok 5

Wyjmowałam łyżką cedzakową,polewałam tłuszczem z cebulkę a na środku robiłam kleks ze śmietany i dekorowałam natką. Pierogi wyszły na prawdę smaczne.Rodzina z początku sceptycznie nastawiona do farszu z kaszy w pierogach pałaszowała ze smakiem. Następnym razem zrobię większą porcję.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×