Leczo z bakłażanem i dynią
Składniki
- 1 szt bakłażan
- 800 g dynia
- 4 szt topinambur
- 500 g pomidor
- 1 szt papryka
- 1 szt cebula
- 1 łyżeczka oliwa
- 1 sól, pieprz, majeranek, chilli
- 1 łyżeczka natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż w garnku, na oliwie lub oleju nadającym się do smażenia, dorzuć do niej pokrojoną drobno paprykę oraz przyprawy. Duś kilka minut pod przykryciem. W tym czasie podsmaż na suchej patelni pokrojonego w mniejsze kawałki bakłażana, obierz i pokrój w kostkę dynię oraz topinambura.
Dorzuć warzywa do cebuli i papryki. Zamieszaj dokładnie i jeśli to konieczne podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 2
Pod koniec dodaj do potrawy pomidory pokrojone w ósemki. Duś jeszcze kilka minut, aż pomidory się rozpadną.
Dopraw do smaku - ostrą papryką, pieprzem i posyp danie posiekaną natką pietruszki.