Quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 kubki posiekanego świeżego szpinaku
- 8 suszonych pomidorów, wcześniej namoczonych i posiekanych
- 2 jajka
- 250 ml śmietany
- 20 dkg startego sera ementalera
- sól do samku
- pieprz do samku
- 3 cienkie plastry boczku wędzonego, dekoracja na wierzchu
- 1 łyżka masła, do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Krok 1
Gotowe cisto francuskie lekko rozwłkowujemy do formatu naszej formy. Formę smarujemy masłem i układamy ciasto. Ciasto powinno idealnie przylegać do formy, być spasowane. Ciasto nakuwamy widelcem, proponuję nie oszczędzać ciasta. Rozgrzewamy piekarnik, góra-dół do 180 stopni i wstawiamy cisto na 10-12 min. Ciasto powinno by lekko podpieczone.
Krok 2
Na podpieczony spód wykładamy szpinak i suszone pomidory, mieszamy i równomiernie układamy.
Krok 3
Jaka, śmietanę i ser miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku.
Krok 4
Gotową masą zalewamy formę z wcześniej ułożonymi dodatkami. Na wierzchu układamy plastry wędzonego boczku.
Wsatawiamy do piekarnika na 25-30 min