Tarta gryczana z jarmużem

Dodany przez: Sajkofanka Smaku (więcej moich przepisów)

Tarta gryczana z jarmużem i kolorowymi warzywami zachwyci Twoich gości. Pyszne nadzienie z serem pleśniowym i różnymi ziarnami tworzą wspaniałą kompozycję. Tarta gryczana z jarmużem świetnie prezentuje się na stole. Smacznego!
Obejrzane: 699
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki gryczanej
  • 2 jaja
  • 100 g masła
  • 1 szczpyta soli
  • 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
  • 1 szczpyta ziół suszonych

Nadzienie

  • 200 g jarmużu
  • 80 g sera pleśniowego
  • 1 żółty pomidor
  • 6 czerwonych pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
  • 1 czerwona cebula
  • kilka listków mięty i melisy
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

CIASTO: Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy na pół godziny do lodówki, by skruszało. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy, po czym przekładamy do blaszki o średnicy 26 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej odrobiną mąki gryczanej. Można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto do foremki, po czym odpowiednio ją wykleić. Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec na rumiano 20 minut.

Krok 2

NADZIENIE:
- Jarmuż parzymy wrzątkiem, po czym przerzucamy do durszlaka i zalewamy lodowata wodą. Dobrze odsączamy i smażymy na oliwie z dodatkiem posiekanych dwóch ząbków czosnku. Smażmy 3 minuty. Usmażony jarmuż przerzucamy do dużej miski.

- Pomidorka żółtego parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę.

- Pomidorki cherry myjemy. Kroimy na cztery.

- Czerwoną cebulkę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na oliwie, lekko solimy.

- Ziarna słonecznika i siemienia lnianego prażymy na suchej patelni.

Do miseczki z jarmużem wrzucamy pokrojone pomidorki cherry, żółtego pomidora, cebulkę podsmażoną i razem mieszamy. Wykładamy nadzienie na upieczony uprzednio spód. Na farsz rozkładamy miejscami dowolnie ser pleśniowy (z niebieskim nalotem), posypujemy prażonym słonecznikiem i siemieniem lnianym.

Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy od 15 do 20 minut. Przed podaniem na upieczoną tartę układamy świeże listki ziół.

Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×