Tarta gryczana z jarmużem
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki gryczanej
- 2 jaja
- 100 g masła
- 1 szczpyta soli
- 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
- 1 szczpyta ziół suszonych
Nadzienie
- 200 g jarmużu
- 80 g sera pleśniowego
- 1 żółty pomidor
- 6 czerwonych pomidorków cherry
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
- 1 czerwona cebula
- kilka listków mięty i melisy
Przygotowanie:
Krok 1
CIASTO: Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy na pół godziny do lodówki, by skruszało. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy, po czym przekładamy do blaszki o średnicy 26 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej odrobiną mąki gryczanej. Można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto do foremki, po czym odpowiednio ją wykleić. Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec na rumiano 20 minut.
Krok 2
NADZIENIE:
- Jarmuż parzymy wrzątkiem, po czym przerzucamy do durszlaka i zalewamy lodowata wodą. Dobrze odsączamy i smażymy na oliwie z dodatkiem posiekanych dwóch ząbków czosnku. Smażmy 3 minuty. Usmażony jarmuż przerzucamy do dużej miski.
- Pomidorka żółtego parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę.
- Pomidorki cherry myjemy. Kroimy na cztery.
- Czerwoną cebulkę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na oliwie, lekko solimy.
- Ziarna słonecznika i siemienia lnianego prażymy na suchej patelni.
Do miseczki z jarmużem wrzucamy pokrojone pomidorki cherry, żółtego pomidora, cebulkę podsmażoną i razem mieszamy. Wykładamy nadzienie na upieczony uprzednio spód. Na farsz rozkładamy miejscami dowolnie ser pleśniowy (z niebieskim nalotem), posypujemy prażonym słonecznikiem i siemieniem lnianym.
Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy od 15 do 20 minut. Przed podaniem na upieczoną tartę układamy świeże listki ziół.
Smacznego!