Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami
Składniki
- 2 szt por
- 350 g ziemniaków
- 50 g marchewki
- 1 L buliony warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szt cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 szczypty sól i pieprz
- 0.5 łyżeczki tymianku
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju.
Krok 2
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.
Krok 3
Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
Krok 4
Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krok 5
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.