Pieczone bakłażany z pomidorami
Składniki
- 2 bakłażany
- 2-3 papryki posiekane w kostkę
- 2 szt pomidorów obranych ze skóry i posiekanych w kostkę
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku pociętego w cienkie plasterki
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażana pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm
Krok 2
Pokrojonego bakłażana posolić i odstawić na max. 30 minut. Następnie opłukać go i wysuszyć.
Krok 3
Bakłażany smażyć w głębokim tłuszczu na złoto.
Krok 4
Na patelni na oliwie z oliwek smażymy paprykę na miękko, dodać czosnek i pomidory.
Krok 5
Kiedy pomidory i papryka prawie się rozpada dodajemy przecier pomidorowy.
Krok 6
Dodać bakłażany.
Krok 7
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 8
Podajemy na ciepło lub zimno (jak to zwykle jedzą w Turcji).