Łosoś otulony szpinakiem w cieście francuskim na kalafiorowej chmurce

Dodany przez: Angelina Ziembińska (więcej moich przepisów)

Absolutny hit w mojej kuchni, danie niezwykle efektowne - robi wrażenie na gościach, nawet dzieci zjadają ze smakiem łososia i szpinak w takiej formie.
Obejrzane: 268
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 400 g Łososia norweskiego
  • 200g g Szpinaku Fit&Easy gotowego do spożycia
  • 1 szt Szalotka
  • 5 ząbków Czosnku
  • 2 łyżki Sosu Teryiaki
  • 1 łyżka Oliwy
  • 1 szt Jajko
  • 1 opakowanie Ciasta francuskiego (najlepiej light, z obniżoną wartością tłuszczu)
  • 2 łyżki masła
  • 1 szt Kalafior
  • 1 L Mleka 1,5%
  • 1 szczpyta Gałki muszkatołowej
  • 1 szczpyta Soli
  • 1 szczpyta Pieprzu
  • 1 łyżka Czarnego sezamu lub czarnuszki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Oczyścić łososia – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski. Jeśli filet jest gruby, przekroić wzdłuż na pół. Przygotować zalewę z sosu teriyaki i 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Łososia zanurzyć w zalewie i odstawić do lodówki na 20-30 minut.

Krok 2

Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek, dodać pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę bądź pokrojony w cieniutkie plasterki, dodać szpinak Fit&Easy, poddusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i ostudzić.

Krok 3

Rozłożyć ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Na dłuższym boku rozłożyć 1/2 szpinaku, następnie warstwę łososia wraz z zalewą i czosnkiem (tak żeby był ułożony na całej długości boku ciasta), następnie położyć kolejną warstwę szpinaku. Całość zawinąć w ciasto francuskie, zawinąć boki ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnym sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut.

Krok 4

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w mleku. Odcedzić i przełożyć do wysokiego garnka (naczynia), zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać masło, gałkę muszkatołową i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz zmiksować.

Krok 5

Łososia wyjąć z piekarnika, pokroić w poprzek na podłużne paski i podawać na puree z kalafiora.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×