Pieczony schab ze śliwką
Składniki
- ok 300 g suszonych śliwek
- ok 120 ml dobrej jakości rumu
- przyprawy (m.in.: cygańska, pieprz ziołowy, czarny, czubrica, małgorzatki, etc)
Przygotowanie:
Krok 1
Schab dzień wcześniej bierzemy i nacieramy przyprawami, u mnie: pieprz ziołowy, wegeta, cumbrzyca, przyprawa staropolska, majeranek, pieprz cytrynowy oraz cukrem.
Wkładamy na noc do lodówki, najlepiej przykryty.
Krok 2
Następnego dnia rano moczymy suszone śliwki w rumie.
Krok 3
Przed pieczeniem chwytamy schab i robimy dziurę (lub dwie jak u mnie) na wylot, lekko ją rozszerzając nożem.
Krok 4
Wpychamy odsączone śliwki do samego spodu, jeśli nie dostajemy możemy potem z drugiej strony dołożyć.
Krok 5
Gotowy schab kładziemy na patelni, podlewamy wodą i na małym ogniu dusimy pod przykryciem około 40minut. Do duszenia można dodać trochę rumu, w którym moczyły się śliwki.
Nie należy go przewracać, obrać, ani nic. Jedynie podlewać wodą, jeśli wyparuje.
Krok 6
Można upiec go również w piekarniku (w rękawie) w temp 180stopni przed 30minut.