Pomidory faszerowane quinoa, szpinakiem i fetą
Składniki
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 0.75 kubka ugotowanej quinoa
- 2 łodygi mołodej dymki, drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 0.5 kubka fety
- garść świeżego szpinaku, posiekanego
- 2 łyżki oliwy
- sól (bardzo delikatnie feta jest słona)
- pieprz jeśli potrzebujecie
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory myjemy, zostawiamy dla ozdoby kawałek łodygi. Obcinamy górę pomidora wraz z łodygą, odstawiamy na bok. Łyżką usuwamy z pomidorów z gniazda i nasiona. Pozostawiamy do faszerowania.
Krok 2
W naczyniu mieszamy: quinoa, posiekany szpinak, fetę, szczypiorek, czosnek, oliwę. Sprawdzamy smak, ewentualnie dodajemy soli (feta jest słona), pieorzi i dalej mieszamy.
Krok 3
Przygotowane pomidory faszerujemy i układamy na blasze lub naczyniu żaroodpornym. Kapelusze z łodygami układamy obok pomidorów.
Krok 4
Tak przygotowane pomidory wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 30-35 min ( w zależności od wielkości pomodorów ) grzałka góra -dól. Po tym czasie możemy jeszcze zostawić pomidory na 5-7 min z włączonym termoobiegiem, dla lepszego podpieczenia. Smacznego :)