Łosoś z imbirem i cynamonem
Składniki
- 500 g surowego łososia
- 1 cebula bardzo drobno posiekana
- 500 g pomidorów (bez skórki, posiekanych w kostkę), mogą być też z puszki
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z orzeszków ziemnych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 0.75 szklanki płatków migdałowych lekko podpieczonych
- 2 łyżki sezamu lekko podpieczonego
Przygotowanie:
Krok 1
na patelni rozgrzać olej, delikatnie podsmażyć cebulę
Krok 2
dodać pomidory, cynamon, imbir - gotować 20 minut
Krok 3
dodać miód, sól i pieprz
Krok 4
do sosu delikatnie włożyć łososia (pokrojonego na większe kawałki) i gotować 10-15 minut
Krok 5
przed podaniem posypać migdałami i sezamem
Krok 6
podawać z kuskus lub ryżem