Słodko-pikantne skrzydełka
Składniki
Skrzydełka
- 12 drobiowych skrzydełek (lepiej większych niż mniejszych)
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki koncetratu pomidorowego
- szczypta suszonych, pokruszonych papryczek piri-piri
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
Sos do skrzydełek
- 0.5 kubka śmietany
- 50 g serka koziego camemberta, pleśniowego (mój ulubiony) np Fourme d'Ambert
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso.
Skrzydełka bardzo dokładnie umyj, usuń wszystkie możliwe pióra, tutki po piórach i zanieczyszczenia. Skórę zostaw.
Ostrym nożem każde skrzydełko przekrój w obu stawach: najmniejszą końcówkę wyrzuć do śmietnika, pozostałe dwie wrzuć do miski, gdzie będą się macerować.
Krok 2
Marynata.
Masło rozpuść w małym rondelku. Zdejmij z ognia, dodaj posiekany (lub wyciśnięty) czosnek, koncentrat pomidorowy, cukier, miód, musztardę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie! Wylej całość do skrzydełek i zamieszaj tak, żeby marynata pokryła dokładnie mięsko. Ja lubię to robić rękoma - czuję, że mam bliższy kontakt z jedzeniem, które wkrótce będę spożywała :-) Poza tym miło jest czuć strukturę i konsystencję.
Pozostaw skrzydełka jak najdłużej w marynacie. Najlepiej zamknięte szczelnie w lodówce na noc.
Krok 3
Przygotowanie.
W piekarniku w 200 stopniach, na programie z termoobiegiem, piecz skrzydełka ok 20 min - po tym czasie obróć je koniecznie. Będą miejscami czarne, ale to dobry dla podniebienia znak - to znaczy że zawarty w marynacie cukier właśnie się karmelizuje. Piecz następne 20 minut.
Krok 4
Sos.
W dość wysokim naczyniu (żeby nie pryskało podczas miksowania) ręcznym blenderem wymieszaj śmietanę i ser. Miksuj tak długo, aż konsystencja będzie kremowa i puszysta.
Krok 5
Podawanie.
Wyśmienite jako przekąska lub danie główne. Podawać z sosikiem i ulubioną, prostą w składnikach sałatą.