Słodko-pikantne skrzydełka

Dodany przez: Monika Wiąckiewicz (więcej moich przepisów)

Najlepszy przepis na Słodko-pikantne skrzydełka.
Obejrzane: 4491
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Skrzydełka

  • 12 drobiowych skrzydełek (lepiej większych niż mniejszych)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • szczypta suszonych, pokruszonych papryczek piri-piri
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej

Sos do skrzydełek

  • 0.5 kubka śmietany
  • 50 g serka koziego camemberta, pleśniowego (mój ulubiony) np Fourme d'Ambert
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso.
Skrzydełka bardzo dokładnie umyj, usuń wszystkie możliwe pióra, tutki po piórach i zanieczyszczenia. Skórę zostaw.
Ostrym nożem każde skrzydełko przekrój w obu stawach: najmniejszą końcówkę wyrzuć do śmietnika, pozostałe dwie wrzuć do miski, gdzie będą się macerować.

Krok 2

Marynata.
Masło rozpuść w małym rondelku. Zdejmij z ognia, dodaj posiekany (lub wyciśnięty) czosnek, koncentrat pomidorowy, cukier, miód, musztardę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie! Wylej całość do skrzydełek i zamieszaj tak, żeby marynata pokryła dokładnie mięsko. Ja lubię to robić rękoma - czuję, że mam bliższy kontakt z jedzeniem, które wkrótce będę spożywała :-) Poza tym miło jest czuć strukturę i konsystencję.
Pozostaw skrzydełka jak najdłużej w marynacie. Najlepiej zamknięte szczelnie w lodówce na noc.

Krok 3

Przygotowanie.
W piekarniku w 200 stopniach, na programie z termoobiegiem, piecz skrzydełka ok 20 min - po tym czasie obróć je koniecznie. Będą miejscami czarne, ale to dobry dla podniebienia znak - to znaczy że zawarty w marynacie cukier właśnie się karmelizuje. Piecz następne 20 minut.

Krok 4

Sos.
W dość wysokim naczyniu (żeby nie pryskało podczas miksowania) ręcznym blenderem wymieszaj śmietanę i ser. Miksuj tak długo, aż konsystencja będzie kremowa i puszysta.

Krok 5

Podawanie.
Wyśmienite jako przekąska lub danie główne. Podawać z sosikiem i ulubioną, prostą w składnikach sałatą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×