Warmińskie czarne żeberka
Składniki
- 1.5 kg wieprzowe żeberka „Gzella
- 500 g suszone śliwki
- 1-2 szt cebula
- do smaku sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszony cząber
- 1 łyżeczka ostra mielona papryka
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1-2 łyżeczek smalec
Przygotowanie:
Krok 1
Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc. Umyte i osuszone żeberka nacieramy solą, pieprzem, cząbrem i papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, zrumieniamy żeberka z obu stron, przekładamy do rondla, a na smalcu szklimy pokrojoną w plasterki cebulę.
Krok 2
Układamy cebulę na żeberkach, przykrywamy wymoczonymi śliwkami i zalewamy wodą, w której śliwki wcześniej się moczyły. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. godziny, potem odkrywamy i całość lekko odparowujemy.
Krok 3
Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami.