Pierogi ze szpinakiem i filetem śledziowym w suszonych pomidorach
Składniki
Ciasto na pierogi (około 30 szt.)
- 300 g mąka pszenna
- 20 g masło
- 120 ml gorąca woda
- 1 szt jajko
- sól
Farsz
- 5 szt filety z suszonymi pomidorami z beczki śledzi SEKO
- 70 g kasza jaglana
- 110 g szpinak
- 130 g ser ricotta
- 100 g starty ser mozarella
- 35 g ser feta
- 7 szt pomidory suszone w oleju z ziołami
- 2 szt ząbek czosnku
- 1 łyżka masło klarowane
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub rukola do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Do bardzo ciepłej wody włożyć masło i roztopić. Dodać wszystko do mąki mieszając łyżką. Na koniec wrzucić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wygniatać około
6 minut (w razie potrzeby podsypać mąką) i zawinąć w folię. Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.
Krok 2
Farsz: Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło klarowane
i podsmażyć na nim krótką chwilę czosnek. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Przestudzony szpinak posiekać. Filety śledziowe SEKO, cebulę z zalewy i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce. Dodać łyżkę marynaty z beczki śledzi SEKO, sery, szpinak z czosnkiem oraz ugotowaną kaszę
i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Lepienie pierogów: Ciasto podzielić na dwie części i kolejno rozwałkowywać na cienki, 3 mm placek. Następnie wycinać kółka szklanką i w każde z nich nakładać po jednej łyżce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Do gotującej się wody wrzucać po kilka sztuk pierogów i gotować około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Krok 4
Podawać z posiekaną natką pietruszki lub rukolą.