Tilapia ze Wschodu
Składniki
- 60 dkg ryby tilapia
- 3-4 łyżek sosu sojowego
- 0.33 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0.5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0.33 łyżeczki imbiru sproszkowanego
- 1 jajko
- 50 ml wody
- 4 łyżki mąki pszennej
- do smaku sól
- 8 łyżek oleju do smażenia
- 40 dkg warzyw na patelnię np. azjatyckich
- 25 dkg makaronu Chow Mein
Przygotowanie:
Krok 1
Rybę opłukałam,osuszyłam.Pokroiłam w dość grube paski.Polałam sosem sojowym,oprószyłam imbirem.papryką i czosnkiem granulowanym.Wymieszałam i wstawiłam do lodówki.
Krok 2
W tym czasie jajko roztrzepałam z wodą,szczyptą soli i mąką.Ciasto ma być gęściejsze niż naleśnikowe. Na patelni rozgrzałam olej .Paski ryby moczyłam dokładnie w cieście i przekładałam na gorący olej.Smażyłam z obu stron.
Krok 3
W międzyczasie nastawiłam wodę na makaron.Gdy się zagotowała,wyłączyłam gaz,wrzuciłam makaron.Przykryłam,odstawiłam na 4 minuty i odcedziłam.Był gotowy.
Krok 4
Rybę po usmażeniu osączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym i wstawiłam do piekarnika by nie stygła.
Krok 5
Na patelni przygotowałam warzywa po azjatycku z mrożonki. Na talerze nakładałam porcje makaronu, na nich warzywa a na wierzchu kąski ryby.Smakowały trochę jak sajgonki.