Placuszki dyniowe z serkiem waniliowym i rodzynkami
Składniki
- 60 dkg dyni
- 1 serek waniliowy
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 garść rodzynek
Przygotowanie:
Krok 1
Rodzynki zalej w malutkiej miseczce wrzącą wodą i odstaw na min. 15 min.
W tym czasie surową dynię obierz ze skóry, wyczyść z wnętrzności i zetrzyj na drobnych oczkach tartki.
Do miski przełóż dynię, dodaj serek waniliowy, jajko, cukier i mąkę. Dodaj odcedzone i wyciśnięte w garści rodzynki. Zamieszaj tak, aby połączyły się składniki.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej, formuj małe placuszki i smaż na złoty kolor. Odkładaj je na wyłożony papierowym ręczniczkiem talerzyk.
Przed podaniem pocukrz cukrem pudrem, można podawać je z kapką śmietany na każdym placku.
aha! są równie smaczne na zimno, jak na ciepło :-)