Makaron ryżowy z tofu i szpinakiem
Składniki
- 750 g szpinaku
- 1 opakowanie tofu sałatkowego
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka mąka pszenna - nadzienie
- 2-3 łyżeczek klarowane masło - nadzienie
Przygotowanie:
Krok 1
Szpinak dusić w garnku. Gdy zmięknie dodać czosnek i pozostałe przyprawy.
Krok 2
Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj piszą, by zagotować wodę w garnku, zdjąć z kuchenki i wrzucić makaron, odstawić na 5 minut pod przykryciem). Można lekko posolić wodę.
Krok 3
Kiedy makaron "dochodzi" w wodzie, nalać odrobinę oliwy na patelnię i smażyć tofu, aż się ładnie przyrumieni.
Krok 4
Wyłożyć makaron na talerz, polać szpinakiem i dorzucić usmażone kostki tofu. Wymieszać i spałaszować!
Można także przez chwilę podsmażyć razem z tofu gotowy makaron ryżowy.