Zapiekanka makaronowa
Składniki
- 1 opakowanie Tortellini al prosciutto crudo
- 1 szt polędwica wieprzowa
- 1 opakowanie jarmuż FIT&EASY
- 2 ząbki czosnek
- 3 szt biała cebula
- 2 szt czerwona papryka
- 1 szt żółta cukinia
- 1 szt mozarella
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 morska sól do smaku
- 1 pęczek natka pietruszki
- 0.5 łyżeczki suszone oregano
- 1 łyżeczka tymianek suszony
- 1 łyżka bazylia suszona
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 3 łyżki mąka pszenna
- 0.5 L mleko
Przygotowanie:
Krok 1
Pierożki gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta – powinny być al dente. Liście jarmużu rwiemy na strzępy i pozbawiamy włókien, blanszujemy, a następnie przelewamy lodowatą wodą. Paprykę kroimy w paski, czosnek w plasterki, cebulę w piórka i chwilę przesmażamy razem na oliwie z oliwek – przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy na półcentymetrowe plastry i również chwilę przesmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Polędwiczkę kroimy na centymetrowe plastry i osmażamy z jednej i drugiej strony, przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2
Przygotowujemy sos
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją stopniowo mlekiem, tak by nie było grudek. Solimy. Studzimy i blenderujemy, dla pewności, aby nie było grudek. Dodajemy pietruszkę, oregano, bazylię i jeszcze kilka sekund blenderujemy.
Krok 3
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy:
pierożki, polędwiczkę i posypujemy ją tymiankiem, połowę papryki z cebulą i czosnkiem, cukinię, wlewamy połowę sosu, jarmuż, pozostały sos, resztę papryki z cebulą i czosnkiem, na wierzchu układamy plastry mozarelli.
Zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.