Makaron truflowy z grillowanymi warzywami
Składniki
- 250 g świeżego makaronu tagliatelle
- 8 szt pomidorków koktajlowych
- łyżeczek świeżego tymianku
- łyżek oliwy
- łyżek oliwy truflowej (lub więcej, wg uznania)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażana pokroić w dość cienkie plastry, ok. 0,5 cm. Posolić, zostawić na kilkanaście minut, po czym spłukać pod wodą. Cukinię również pokroić w cienkie plastry.
Krok 2
Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę oliwy i usmażyć/zgrillować w pierwszej kolejności cukinię, a potem bakłażana, posolone i posypane świeżym tymiankiem. Grillować należy krótko, żeby warzywa nie rozciapciały się, tylko były al dente.
Krok 3
Wstawić makaron (gotuje się 3 minuty) i w tym czasie pokroić ugrillowane plastry warzyw oraz pomidorki na cztery części. Makaron polecam też zrobić mocno al dente, ponieważ po ugotowaniu należy dodać do niego warzywa i jeszcze chwilkę podgrzewać, więc żeby się nie rozgotował.
Krok 4
Na koniec doprawić oliwą truflową i jeszcze ewentualnie solą i pieprzem.