Bigosik z cukinii
Składniki
- 1-2 szt większych cukini
- 3 duże marchewki
- 2 pomidory
- 0.5 kg chudej kiełbaski
- 1 mała cebulka
- przyprawy (pieprz ziołowy, tymianek, sól)
- kilka listków pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego (małego)
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinie obrać, wydrążyć, pokroić w małą kostkę, marchew pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Marchew wrzucamy do garnka (wlewamy ok 0,5l wody), podgotowujemy ok 7 minut, dodajemy cukinię, pomidory, kiełbasę z cebulą, przecier pomidorowy i przyprawiamy. Gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie i w razie potrzeby podlewamy bulionem lub wodą (ja wrzucam kostkę rosołową). Natkę i koperek siekamy i wrzucamy pod koniec gotowania. Przyprawiamy.
Krok 2
Równie dobrze, możemy to zrobić bez kiełbaski i jest smaczne :)