Małże o smaku i aromacie wyjątkowo tajskim
Składniki
- 1 kg Małży (surowych). Nie polecam kupowania małży pasteryzowanych.
- 1 szt Zielona papryka
- 1 łyżka Masła klarowanego
- 0.5 pęczka grubego szczypioru lub dymki
- 2 ząbki Czosnku
- 0.5 szklanki Mleka lub kremu kokosowego
- 1 łyżeczka Zielonej curry
- 2 łyżeczki Pasty Tom ka kai
- 0.25 łyżeczki Startego imbiru
- Szczypta soli i 1/2 szczypty pieprzu
- 2 szklanki Białego ryżu jaśminowego
- 0.5 Limonki
- 0.5 łyżeczki Cukru
- 0.33 pęczka Kolendry
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie:
(1) Przygotowanie świeżych małży:
Świeże małże (tj. ich skorupy) trzeba dokładnie umyć, pozbyć się resztek glonów etc. Następnie trzeba je włożyć do garnka, wlać do niego 1/2 szklanki wody i zagotować pod przykryciem. Gotować krótką chwilę, do momentu otwarcia się małży. Najlepiej podnieść kilka razy garnek i wstrząsnąć nim. Małże w ten sposób obróca się i szybciej otworzą się. Trwa to maksymalnie 2-3 minuty. W przeciwnym razie małże potem będą zbyt suche, zamiast mięciutkie esencjonalne i rozpływające się dosłownie w ustach:).
Następnie małże trzeba odcedzić i odłamać połówkę; zostawiamy tę połówkę na której jest przyczepiona nóżka małży; drugą część skorupki wyrzucamy.
(2) Przygtowanie piekarnika: nalezy go nagrzać do 220 stopni.
(3) Przygotowanie sosu:
Na patelni trzeba podgrzać masło, dodać: pastę curry, Tom ka kai, cukier, czosnek, imbir i posiekaną odrobinę papryczki chilli, chwilę podsmażyć dla wymieszania składników; następnie dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, dodać szczyptę soli i smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 2 minuty aż papryka zmięknie (powinna być krucha, a nie miękka). Na koniec trzeba wlać mleko lub krem kokosowy śmietankę kokosową. Trzeba wymieszać, nie można doprowadzić do super wrzenia, bo mleko się zetnie i wszystko będzie do wyrzucenia.
(4) Przygotowanie ryżu: ryż trzeba ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ryżu. W zależności od producenta ilość wody używanej do gotowania i czas gotowania jest różny. Nie ma jednej metody; jeśli jest przez kogoś wskazywana to nie jest optymalna:).
(5) Ostatnia FAZA:) Mniam
W naczyniu żaroodpornym trzeba ułożyć muszle (mogą leżeć częściowo jedna na drugiej), ważne jest żeby naczynie miało duża powierzchnię dna. Na muszle trzeba nalać sos z patelni; w taki sposób żeby każda z muszli była wypełniona tym sosem. Resztę sosu można wlać bezpośrednio do naczynia żąroodpornego. Potem trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 (kwestia wprawy) minut, następnie (po wyjęciu z piekarnika (trzeba posypać szczypiorkiem i kolendrą i skropić limonką.
Podajemy: ryż z małżami oczywiście. Ryż można podać na talerzu w pięknym kształcie np. najpier go włożyć do małej salterki i odwróić do góry nogami - układać w ten sposób na telerzu. Małżami zajadamy się palcami, bierzemy muszelkę i nabieramy nią dodatkowo sos, zagryzamy ryżem. Pyszota, mówię Wam:)