Małże o smaku i aromacie wyjątkowo tajskim

Dodany przez: Kinga Ciukta (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1561
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg Małży (surowych). Nie polecam kupowania małży pasteryzowanych.
  • 1 szt Zielona papryka
  • 1 łyżka Masła klarowanego
  • 0.5 pęczka grubego szczypioru lub dymki
  • 2 ząbki Czosnku
  • 0.5 szklanki Mleka lub kremu kokosowego
  • 1 łyżeczka Zielonej curry
  • 2 łyżeczki Pasty Tom ka kai
  • 0.25 łyżeczki Startego imbiru
  • Szczypta soli i 1/2 szczypty pieprzu
  • 2 szklanki Białego ryżu jaśminowego
  • 0.5 Limonki
  • 0.5 łyżeczki Cukru
  • 0.33 pęczka Kolendry

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowanie:

(1) Przygotowanie świeżych małży:
Świeże małże (tj. ich skorupy) trzeba dokładnie umyć, pozbyć się resztek glonów etc. Następnie trzeba je włożyć do garnka, wlać do niego 1/2 szklanki wody i zagotować pod przykryciem. Gotować krótką chwilę, do momentu otwarcia się małży. Najlepiej podnieść kilka razy garnek i wstrząsnąć nim. Małże w ten sposób obróca się i szybciej otworzą się. Trwa to maksymalnie 2-3 minuty. W przeciwnym razie małże potem będą zbyt suche, zamiast mięciutkie esencjonalne i rozpływające się dosłownie w ustach:).
Następnie małże trzeba odcedzić i odłamać połówkę; zostawiamy tę połówkę na której jest przyczepiona nóżka małży; drugą część skorupki wyrzucamy.
(2) Przygtowanie piekarnika: nalezy go nagrzać do 220 stopni.
(3) Przygotowanie sosu:
Na patelni trzeba podgrzać masło, dodać: pastę curry, Tom ka kai, cukier, czosnek, imbir i posiekaną odrobinę papryczki chilli, chwilę podsmażyć dla wymieszania składników; następnie dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, dodać szczyptę soli i smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 2 minuty aż papryka zmięknie (powinna być krucha, a nie miękka). Na koniec trzeba wlać mleko lub krem kokosowy śmietankę kokosową. Trzeba wymieszać, nie można doprowadzić do super wrzenia, bo mleko się zetnie i wszystko będzie do wyrzucenia.
(4) Przygotowanie ryżu: ryż trzeba ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ryżu. W zależności od producenta ilość wody używanej do gotowania i czas gotowania jest różny. Nie ma jednej metody; jeśli jest przez kogoś wskazywana to nie jest optymalna:).
(5) Ostatnia FAZA:) Mniam
W naczyniu żaroodpornym trzeba ułożyć muszle (mogą leżeć częściowo jedna na drugiej), ważne jest żeby naczynie miało duża powierzchnię dna. Na muszle trzeba nalać sos z patelni; w taki sposób żeby każda z muszli była wypełniona tym sosem. Resztę sosu można wlać bezpośrednio do naczynia żąroodpornego. Potem trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 (kwestia wprawy) minut, następnie (po wyjęciu z piekarnika (trzeba posypać szczypiorkiem i kolendrą i skropić limonką.

Podajemy: ryż z małżami oczywiście. Ryż można podać na talerzu w pięknym kształcie np. najpier go włożyć do małej salterki i odwróić do góry nogami - układać w ten sposób na telerzu. Małżami zajadamy się palcami, bierzemy muszelkę i nabieramy nią dodatkowo sos, zagryzamy ryżem. Pyszota, mówię Wam:)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×