Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym
Składniki
- Polędwiczki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz czarny
- estragon
- cząber
- sól
- Sos rabarbarowy:
- 300 g rabarbaru (tylko czerwona część)
- 2 średnie cebule cukrowe
- 100 ml wytrawnego wina czerwonego *
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 50 ml wody
- 3 łyżki miodu płynnego **
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Sos rabarbarowy
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie wlewamy wino czerwone i dodajemy rabarbar pokrojony w kostkę oraz miód. Gotujemy przez 5 minut na średnik ogniu. Następnie dodajemy wodę, cynamon, paprykę, pieprz oraz sól. Dusimy wszystko razem do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Trwa to około 20 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Powinniśmy osiągnąć delikatnie słodki smak, przełamany lekko kwaskowym smakiem rabarbaru.
Polędwiczki
Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku przyprawami. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde.
Polędwiczki układamy na porcji sosu rabarbarowego. Podajemy z młodymi ziemniakami.
* użyłam wina Merlot
** miodu dodajemy