Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem
Składniki
- 1.5 szklanki maślanki
- 3 szklanki mąki
- 1 szczpyta soli
nadzienie
- 2 szt duże jabłka
- 2 garście rodzynek
- 0.5 szt cytryny (sok)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 szt cukier waniliowy
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko bo ciasto jest bardzo delikatne). Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć. Do jabłek dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy. Tak przygotowany farsz wykładamy na krążki ciasta. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Dobrze smakują polane roztopionym masłem z cukrem, lub polane kwaśną śmietaną i posypane cynamonem.