Pierś z kurczaka z puree i zieloną fasolką
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mały seler korzeniowy
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
- papryka słodka w proszku
- sól sodowo-potasowa
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Obierz ziemniaki i seler, ugotuj je w osolonej wodzie.
Krok 2
Fasolkę szparagową wrzuć do garnka z osoloną wodą Gotuj przez 3-4 minuty, odcedź.
Krok 3
Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Zacznij smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smaż 5 minut z każdej strony. Potem zdejmij z patelni i odczekaj kilka minut.
Krok 4
Do ugotowanych ziemniaków dodaj 50 ml mleka i łyżkę masła, ubij całość przy pomocy ubijaczki do ziemniaków na gładką konsystencję.
Krok 5
Na talerz nałóż purée ziemniaczano-selerowe, na którym umieść kurczaka, obok ułóż fasolkę.