Mielone z musztardą
Składniki
- 500 mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej)
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki wody
- mleko
- bułka tarta (do obtoczenia kotletów)
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Kajzerkę moczymy w mleku. Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jajko, musztardę, sól, świeżo zmielony pieprz i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy tak długo, aż mięso przestanie nam się kleić do dłoni. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron, do zrumienia.