Mercimek köftesi – Tureckie danie na upały!
Składniki
- 1 szklanka czerwona soczewica
- 0.75 szklanki kuskus
- 2.5-3 szklanek woda
- 1 pęczek szczypiorek
- 1 pęczek pietruszka
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki olej
- 2 szt cebula
- 1 łyżeczka sól
- 0.5 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
- 1 łyżeczka papryka ostra w proszku
- 1 szt kostka warzywna
Przygotowanie:
Krok 1
1. Soczewicę ugotujcie w wywarze warzywnym (z kostki lub przyprawy warzywnej) aż zmięknie - ok. 20 min.
Krok 2
2. Dodajcie kuskus do soczewicy i poczekajcie, aż wchłonie pozostałą zawartość wody z gotowania. Podsmażcie w tym czasie cebulę na złoty kolor, posiekajcie pietruszkę i szczypiorek.
Krok 3
3. Dodajcie do soczewicy z kuskusem przyprawy (sól, pieprz, paprykę - do smaku), podsmażoną cebulę, koncentrat, posiekaną pietruszkę i szczypiorek.
Krok 4
4. Wszystko dokładnie wymieszajcie, poczekajcie aż masa będzie chłodna i uformujcie kulki lub wałeczki.
Formując mercimki posmarujcie ręce olejem lub odrobiną wody, by masa nie kleiła się Wam do rąk.
Mercimek köftesi najlepiej podawać na zimno z sosem czosnkowym lub na ciepło z pieczarkowym.