Rolada miodowo – musztardowa
Składniki
Rolada
- 1 kg schabu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 300 g wątróbki drobiowej
- cebula
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- masło
- tymianek
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- przyprawa do mięsa mielonego
Sos
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Schab kroimy na pół, nie krojąc go do końca - tak, żeby powstał nam płat do rolady. Posypujemy go dość obficie przyprawami, polewamy olejem i dodajemy czosnek. Rozsmarowujemy wszystko dokładnie na mięsie i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 2
Wątróbkę oczyszczamy i siekamy drobno. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy wątróbkę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 3
Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko - około 1,5 cm. Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby się nie rozpadła. Końce możemy spiąć wykałaczkami, żeby farsz nam nie uciekł. Podsmażamy na oleju, około 1 minuty na każdą stronę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 4
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, aż się ładnie połączą. Zalewamy mięso sosem. Wierzch posypujemy rozmarynem. Zamykamy naczynie i pieczemy 90 minut w 180 stopniach.
*Użyj śmietany 18% do zup i sosów.