Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 300 ml wody
- 100 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz
- 500 g świeżego szpinaku
- 200 g fety
- 5 ząbków czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 30 minut, żeby "odpoczęło". Potem smażymy cienkie naleśniki ma grubej dobrze rozgrzanej patelni. Ja na patelnię nie daję już żadnego tłuszczu.
W międzyczasie szpinak moczymy w zimnej wodzie, porządnie płuczemy i odcinamy łodyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dodajemy posiekany czosnek. Szpinak powinien być al dente, więc smażymy go dosłownie kilka minut, żeby zmiękł. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, przyprawiamy.
Następnie nakładamy łyżką farsz na naleśniki, zwijając je później w ruloniki lub składając na cztery, według gustu :-)