Pęczotto z pomidorami i pesto
Składniki
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 750 ml bulionu warzywnego
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pesto
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, chwilę smażymy. Dosypujemy do nich suchą kaszę, smażymy około minuty. Po tym czasie, do kaszy wrzucamy pokrojone w małą kostkę, obrane pomidory. Całość zalewamy chochlą bulionu, mieszamy i czekamy aż płyn się wchłonie, znowu dolewamy bulion, gotujemy. Wykonujemy te same czynności, do momentu aż kasza się ugotuje. Całość doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie można dodać przecier pomidorowy. Pęczotto nakładamy na talerze i na porcję dodajemy łyżeczkę pesto, lekko mieszamy. Ja całość polałam jeszcze oliwą extra virgin.