Mini gołąbki w liściach botwiny
Składniki
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 20 liści buraczanych (sporej wielkości, np. jak dłoń)
- 0.5 szklanki bulionu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso połączyć z ugotowaną kaszą jęczmienną, przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Dobrze wyrobić ręką, tak żeby składniki się połączyły.
Krok 2
Liście buraczane zblanszować w lekko zakwaszonym wrzątku przez dodanie octu winnego. Wystarczy im niecała minuta. Następnie zahartować w misce z zimną wodą lub porozkładać na papierowym ręczniku.
Krok 3
Na pojedyncze liście delikatnie nałożyć porcję farszu i zwijać jak zwykłe gołąbki. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalać bulionem i piec przez ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku.