Pieczone pierogi ze szpinakiem i serem feta
Składniki
Ciasto
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g masła
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przypraw
Farsz
- 500 g mrożonego szpinaku
- 300 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
Krok 2
Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Można jeść także na zimno, więc to dobra propozycja na piknik - póki jeszcze czas.