Mücver
Składniki
Placuszki
- 4 cukinie
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 150 g sera feta
- 2 jajka
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczków natki pietruszki
- 4 łyżki mąki
- pieprz czarny
- sól
Sos:
- 300 g serka typu cottage
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz biały
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Placuszki:
Cukienię, marchew oraz cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy, ser feta kruszymy. Do startych warzyw dodajemy posiekane zioła, jajka i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pamiętajmy, aby z solą uważać gdyż feta jest słony. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie porcje masy i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 2
Sos serowo - czosnkowy:
Serek przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.
Usmażone placuszki podajemy na gorąco.
* jogurt dodajemy tylko wtedy, jeśli serek jest bardzo gęsty